آشنایی با سالن های صنعتی و ساخت سوله
سوله یک ساختمان یا سازه فولادی با دهانه بزرگ معمولا از ۱۲ تا ۵۰ متر است که سقف آن بصورت شیبدار یا سقف قوسی می باشد. منظور از ارتفاع سوله، ارتفاع کنار آن است و ارتفاع تاج مربوط به مرتفع ترین نقطه بام آن می باشد. که ارتفاع این سازه ها معمولا ۸ متر است اما درصورت نیاز ارتفاع می تواند حداقل ۴ متر و حداکثر ۲۰ متر باشد. ارتفاع های بیشتر از ۲۰ متر نیز بندرت در این سازه ها مشاهده می شود اما معمول نیست. سوله ها معمولا یک طبقه هستند اما گاهی برای تامین پارکینگ، فضای اداری و یا سایر کاربری ها سوله ها دو یا سه طبقه نیز ساخته می شود. سوله های صنعتی دارای جرثقیل هستند. جرثقیل سقفی در این سازه ها بسادگی قابل نصب و اجراست البته انواع دیگر مثلا جرثقیل دروازه ای هم می تواند در این سازه ها بکار گرفته شود. بجز کاربری های صنعتی؛ کاربری های ورزشی و تفریحی ، تالار پذیرایی، سالن تولید ، انبار و مرغداری نیز بسیار رایج هستند. بطور کلی هرگاه بخواهیم با هزینه کم، یک سالن وسیع بدون ستون در وسط داشته باشیم از سوله استفاده می کنیم. این سازه ها بصورت تک دهانه یا چند دهانه ساخته می شوند، که شیب دهانه می تواند بصورت یکطرفه یا دو طرفه باشد. حالت تک دهانه معمولترین حالت می باشد ولی بر حسب مورد و نیاز می توانیم چند دهانه سوله را کنار هم قرار دهیم تا سالن بزرگتری داشته باشیم. طول این سازه ها بطور معمول مضربی از ۶ متر می باشد و معمولا طول حداکثر ۶۰ متر می باشد، اما درصورت نیاز امکان ساخت سوله با طول بیشتر نیز ممکن است. سقف های شیبدار معمولا با شیبی از حدود ۱۰% تا ۲۰% ساخته می شوند که بستگی به عرض دهانه سازه دارد و با افزایش دهانه این شیب کاهش می یابد.
سوله ها به طور کلی متشکل از چند قاب بزرگ فلزی چند تکه هستند که اعضای اصلی باربر آن شامل تعدادی خرپا یا رفتر ساخته شده از ورق، که قاب های خمشی موازی را تشکیل می دهند. ستونهای سوله که زیر خرپا یا رفتر قرار می گیرند. لاپه ها که بصورت موازی و در امتداد طولی سازه روی خرپا یا رفتر قرار می گیرند تا پوشش سقف روی آنها نصب شود. در مواردی که سوله دارای جرثقیل باشد علاوه بر موارد فوق شاه تیر و پل جرثقیل نیز به قطعات اسکلت سوله افزوده می شود.
در طراحی و ساخت سوله باید به بارهای وارده توجه دقیقی داشته باشیم تا علاوه بر ایمن بودن سازه، کاربری آن نیز مختل نشود. دو گروه بار به این سازه وارد می شود؛ گروه اول بار های وارده ناشی از عوامل محیطی مثل باد، برف، زلزله، بار های ناشی از تغییر دما (تنش های حرارتی) و… هستند. گروه دوم بار های مربوط به کاربری سازه هستند مثل: بار جرثقیل، ارتعاش ماشین آلات، بار مرده قطعات و اجزا خود سوله، بار های زنده ناشی از تردد نفرات در طبقات، بار ناشی از دپوی مواد اولیه در کنار دیوارها و… که باید در طراحی و ساخت کلیه این موارد درنظر گرفته شود.